Aanbevolen lijst met bronnen van informatie

Onderstaande titels (en websites) zijn een opsomming van betrouwbare bronnen van wijninformatie, die wij van harte aanbevelen ter voorbereiding op de bijeenkomsten en de examens Magister Vini.

Vele van hen zijn als standaard naslagwerken te gebruiken. De lijst is niet volledig en zal wanneer nodig steeds worden aangevuld. Aangeraden wordt de meest recente uitgave te gebruiken.

ALGEMEEN

Wijnatlas, Hugh Johnson, Jancis Robinson, 6e, geheel herziene druk; Spectrum, 2007
ISBN: 1845333012
In 2019 kwam de geheel herziene 8e druk uit, alleen in het Engels: http://www.bol.com/nl/p/the-worldatlas-of-wine/9200000014728977/

The Oxford Companion to Wine, 4th Ed. Jancis Robinson, Oxford University Press, 2015
ISBN: 0198609906
https://www.bol.com/nl/p/the-oxford-companion-to-wine/9200000018277324/?bltgh=gOAnRcCotzBcVyYEcdlAOA.1_4.5.ProductPageUrl


Wine Grapes, a complete guide to 1,368 Vine Varieties, including their origins and flavours
auteurs Jancis Robinson, Julia Harding, José Vouillamoz, uitgever Peguin Books Ltd, 2012
ISBN 1846144469
https://www.bol.com/nl/p/wine-grapes/9200000002069876/?bltgh=setGai3F5K7RYhxBGeFCMA.1_4.6.ProductPageUrl

VITICULTUUR/VINIFICATIE

Standaardwerken, in het Engels:
Managing Wine Quality, volume 1: ViKculture and wine quality, Elsevier Science & Technology, Woodhead
Publishing, 2010
Redactie: Andrew G. Reynolds
ISBN 1845694848
Omschrijving: verzameling van artikelen van toonaangevende wetenschappers over invloed van wijnbouw op wijnkwaliteit
http://www.bol.com/nl/p/managing-wine-quality/9200000002937204/

Managing Wine Quality, volume 2: Oenology and wine quality, Elsevier Science & Technology, Woodhead
Publishing, 2010
Redatie: Andrew G. Reynolds
ISBN 1845697987
Omschrijving: verzameling van artikelen van toonaangevende wetenschappers over invloed van œnologie op wijnkwaliteit
http://www.bol.com/nl/p/managing-wine-quality/1001004010708105/

Terroir, James Wilson, Uitgeverij Wine Apprecia.on Guild, 1998, ISBN 1891267221
Omschrijving: Franse terroirs (hellingen, bodem, klimaat, terminologie), wijnstreken in Frankrijk
http://www.amazon.com/Terroir-Geology-Climate-Culture-Making/dp/1891267221/ref=sr_1_1?
s=books&ie=UTF8&qid=1434983181&sr=1-1&keywords=terroir+james+wilson

The Science of Wine, Jamie Goode, University of California Press, tweede volledige herziene druk, 2014
ISBN: 0520276892
Omschrijving: zeer recent en compleet boek over wijnbouw en wijn maken, waarin alle belangrijke issues aan bod komen. Focus ligt op de rol van wetenschap in wijn.
http://www.bol.com/nl/p/the-science-of-wine/9200000021378947/

Understanding Wine Technology, David Bird, DBQA Publishing, 2005,
ISBN: 1891267914
http://www.bol.com/nl/p/understanding-wine-technology/1001004011013780/

Authentic Wine, Jamie Goode en Sam Harrop MW, University of California Press, eerste druk, 2011
ISBN: 0520275756
Omschrijving: recent en compleet boek over de vraag: hoe natuurlijk is wijn en kan of moet wijn zijn? Het boek beoogt die vraag te beantwoorden door te kijken naar terroir, gisten, wijn maken, duurzaamheid, biologische en biodynamische wijnbouw, sulfiet, etc.
http://www.bol.com/nl/p/authen.c-wine/9200000010033204/

Wine: myths and reality, Benjamin Lewin MW, Vendange Press, 2010,
ISBN: 9781934259511
http://www.bol.com/nl/p/wine-myths-and-reality/1001004010512199/

Wine Science, Ronald S. Jackson, Elsevier Science Publishing Co. Inc., 3e gecorrigeerde druk 2013, ISBN: 9780123736468
(€ 91,99 bol.com)
Dit is het boek dat Ulrich Fischer heeft aanbevolen.
http://www.bol.com/nl/p/wine-science/1001004005761535/

The Science of Grapevines, Markus Keller, Elsevier Science Publishing Co. Inc., 2011,
ISBN: 9780123748812
http://www.bol.com/nl/p/the-science-of-grapevines/1001004007446842/

Naslagwerken in het Nederlands:
Wijnproefkunde (syllabus), Gerhard Horstink, Oinos Wijncursussen
Omschrijving: een standaardwerk in onze taal, om altijd op terug te vallen.
Te bestellen: http://horstinkwijn.nl/wijnopleiding/cursus-wijnproefkunde/

Bodem & klimaat (syllabus), Gerhard Hortink, Oinos Wijncursussen
Omschrijving: een standaardwerk in onze taal, om altijd op terug te vallen.
te bestellen: http://horstinkwijn.nl/wijnopleiding/cursus-wijnproefkunde/

Klassieke werken, in het Frans:
Références Vigne : Références technico-économiques de systèmes de conduite de la vigne (2° Ed.)
Auteur(s) : ROBY Jean-Philippe, VAN LEEUWEN Cornelis, MARGUERIT Élisa
Date de parution: 09-2008
Omschrijving: typering Franse wijnbouwstreken, wijnbouwtechnieken, kosten aanleg en onderhoud wijngaard
https://www.lavoisier.fr/livre/agriculture/references-vigne-2-ed/roby/descriptif-9782910340506

Connaissance et travail du vin (Coll. Pratiques vitivinicoles, Série oenologie 4° Ed.)
Auteur(s) GOUADEC Daniel – PEYNAUD Emile – 09-2005 – 360p. 17.5×24.5
ReliéıLangue : FRANÇAIS
https://www.lavoisier.fr/livre/agriculture/connaissance-et-travail-du-vin-5-ed/blouin/descriptif_2639060

Biologie et écologie de la vigne, Pierre Huglin Christophe Schneider, Tec&Doc, 2e editie 1998,
ISBN 2-7430-0260-3
https://www.lavoisier.fr/livre/agriculture/biologie-et-ecologie-de-la-vigne-2e-ed/huglin/descriptif-9782743002602
Omschrijving: ontstaan wijnstok, anatomie, vegeta.eve groei en rijping druif, verbetering, invloed omgevingsfactoren (klimaat en bodem), invloed van de mens (wijnbouwmethoden)

MARKT/MARKTBEWERKING

Marketing Management, Ph. Kotler & kevin Lane Keller (2008)
ISBN: 0131357972

Marktgegevens van A.C. Nielsen en Trendbox van het Productschap Wijn
ter inzage via de KVNW

PROEFTECHNIEK

Wines, their sensory evaluation, Maynard Amerine, Edward Roessler, Uitgeverij Freeman
& Company, 1983, ISBN 0-7167-1479-5
Omschrijving: wijnkwaliteit, zintuigen, samenstelling wijn, wijntypen, het proeven van wijn, statistische procedures (significantie, verschil- en voorkeurtests, rangorde)

Le Goût du Vin, Le grand livre de la dégustation, E. Peynaud & J. Blouin, 5e édition, 2006
https://www.lavoisier.fr/livre/culture-loisirs/le-gout-du-vin-5e-ed-le-grand-livre-de-la-degustation/peynaud/descriptif_2964613

Het proefboek, Peter Klosse, Tirion, 2007
ISBN: 9789043905053

Smaakstijlen, Peter Klosse, Tirion, 2000
ISBN: 9043901202

PRODUCTIEGEBIEDEN

World Encyclopedia of Champagne and sparkling wine, Tom Stevenson en Essi Avellan MW
https://www.bol.com/nl/p/christie-s-world-encyclopedia-of-champagne-and-sparkling-wine/1001004001262734/?bltgh=pMnstXc3UNpSaiP-EhJG-Q.1_4.5.ProductPageUrl

The Wines of the Northern Rhone, Jonathan Livingstone-Learmonth
http://www.bol.com/nl/p/the-wines-of-the-northern-rhone/1001004002544351/

Inside Burgundy, Jasper Morris MW
http://www.amazon.com/Inside-Burgundy-Jasper-Morris-MW/dp/0951063219/ref=sr_1_1?
s=books&ie=UTF8&qid=1434984377&sr=1-1&keywords=inside+burgundy+jasper+morris

A Wine Atlas of the Langhe, Victorio Magnelli en Carlo Petrini
http://www.amazon.com/Wine-Atlas-Langhe-Barbaresco-Vineyards/dp/8884990416/ref=sr_1_1?
s=books&ie=UTF8&qid=1434984681&sr=1-1&keywords=wine+atlas+of+the+langhe

Brunello di Montalcino, Kerin O’Keefe
http://www.bol.com/nl/p/brunello-di-montalcino/9200000000169949/

Wines of the New South Africa, Tim James
http://www.amazon.com/Wines-New-South-Africa-Revolu.on/dp/0520260236/ref=sr_1_1?
s=books&ie=UTF8&qid=1434984450&sr=1-1&keywords=the+wines+of+the+new+south+africa

Bordeaux et ses Vins, Cocks et Féret, 16e édition

Les Vins de Bourgogne, Silvain Pitiot et Jean-Charles Servant

The Oxford Companion to the Wines of North-America, Cass

Weinatlas Deutschland, Braatz, Sau[er, Swoboda, Gräfe und Unzer Verlag GmbH, 2007
ISBN: 9783833806384

Australian Wine Encyclopedia, James Halliday, Hardie Grant Books, 2011
ISBN: 9781742702087
https://www.amazon.nl/Australian-Wine-Encyclopedia-James-Halliday/dp/1740667743

ACTUELE TIJDSCHRIFTEN

  • La Revue du Vin de France
  • La Journée Vinicole
  • Harper’s
  • Decanter
  • Perswijn (www.perswijn.nl)
  • La Revue des Œnologues
  • Vinum
  • Tong -About Wine (www.tongmagazine.com)

INTERESSANTE, BETROUWBARE WEBSITES